Op een vroege winteravond in Amsterdam maakte ik een wandeling om iemand te bezoeken op wie ik erg verliefd was. (Ik was toen bijna vijftig). Ik verliet mijn appartement in het zuidelijke deel van de stad om door het beroemde Vondelpark naar zijn appartement in het westelijke deel te lopen. Ik voelde me geweldig, gelukkig om hem weer te zien. Ik was op weg door het park, toen plotseling een gedachte bij me opkwam: “Wow, het is helemaal donker en verlaten, geen levende ziel door de dikke sneeuw, het is gevaarlijk! Wat doe ik hier?” En ik raakte bijna in paniek.. Net voordat de bom van die gedachte kon ontploffen, zei ik snel: “Nee dank je, niet nu” tegen die gedachte en slaagde erin mijn wandeling net zo vrolijk voort te zetten als voorheen. Wow! Dat was echt het moment dat ik de kracht van gedachten begreep. En nog belangrijker, de kracht van gedachtenbeheersing oftewel mindfulness.

Stel je voor dat je gedachten kleine aapjes zijn. Ze willen je domineren, om je volledig te beschermen. Hun manieren zijn niet altijd even subtiel, ze aarzelen niet om je te beledigen en je te bedreigen met allerlei vreselijke dingen. Hun doel is om je in het gareel te krijgen en je terug te sturen naar een donkere grot, waar je geen enkel risico loopt en veilig bent. Veilig, niet gelukkig.

Gelukkig zijn is een relatief modern concept, dit prehistorische deel van onze hersenen kent dat gewoon niet. Daarom zijn die gedachtes ook nooit stimulerend… ben je ‘s ochtends wel eens wakker geworden, tandenpoetsend voor de spiegel, met een gedachte als: “O jee, je ziet er absoluut stralend uit vanochtend! Je bent prachtig!” Ik niet. Ik zie mijn slordige haar, rimpels, onderkin, maar iets positiefs?!
Dus hoe ga ik ermee om? Ik ga niet met ze in discussie, maar behandel ze liefdevol, als kleine kinderen:”. Dank je wel lieverd, misschien later” En ik geef wel aandacht aan die specifieke gedachte, als follow-up, op een moment, later, als het mij uitkomt. En ik kan eerlijk zeggen, de apen zijn een stuk rustiger geworden!

Hoe ga jij om met je apen? Wie heeft de leiding?

(illustratie saskia pfaeltzer)